Vragen? Mail ons

info@venlovanbinnen.nl

Sef Cornet

Beeldenstraat Jodenstraat

 

Sef Cornet – Charles Dumernit

 In Beeldenstraat Jodenstraat staan diverse beelden (een initiatief van Stichting Bronzen Beelden Venlo) van bekende stadsfiguren uit het Venlose verleden. Sef Cornet (1898-1953) is er een van, geplaatst op 20 april 2019. Cornet wordt ook wel de vader of grondlegger van de Venlose revue genoemd. Revues waarin hij zelf ook de hoofdrol speelde. Samen met zijn broer Mathieu, die de liedjes componeerde, schreef hij de eerste Venlose revue die in 1920 werd opgevoerd door leden van de sociëteit ‘Elf-Elf’.

Cornet had een humor die veel mensen aansprak en nooit kwetsend was. Zijn revues waren ook buiten Venlo populair en hij werd onder meer benoemd tot ereburger van de stad Keulen. Zijn revues waren vanaf het eerste moment populair, maar kenden vooral na de Tweede Wereldoorlog, toen de mensen een grote behoefte hadden aan vertier, hun bloeiperiode. Naast schrijver van revues was Sef Cornet buuttereedner, hij verzorgde Limburgse programma’s voor de radio, leidde een cabaretgezelschap, was lid van de raad van elf van de Venlose carnavalsvereniging Jocus en runde hij diverse cafés.

Na het overlijden van Cornet in 1953 ontstond er op revuegebied een stilte die duurde tot 1980. Toen werd naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo opnieuw een revue in de stijl van Sef Cornet uitgevoerd; van oktober 1980 tot en met september 1982 waren er 22 voorstellingen. Het succes van deze revue leidt tot op de dag van vandaag tot nieuwe revues die telkens op een grote belangstelling kunnen rekenen.

 

De kunstenaar: Charles Dumernit

Het beeld van Sef Cornet is een goed voorbeeld van de figuratieve kunst van beeldhouwer Charles Dumernit (Utrecht, 1948 – Sittard 2019). Met eenvoud en tijdloosheid wil hij de beschouwer met een andere blik naar het bestaan laten kijken. Zijn hoofdthema ‘De strijd tegen de haast’ sluit uitstekend aan bij het ‘Festina Lente’ uit de Venlose wapenspreuk, wat zoveel betekent als ‘Haast je langzaam’. De Jodenstraat is overigens een van de drie Festina Lente-straten in Venlo, die als kenmerk hebben dat er vooral plaatselijke, kleine ondernemers actie zijn (de Klaasstraat en Gasthuisstraat zijn de andere twee Festina-Lente-straten).

Sta in dit overdreven jachtige leven eens even stil, zo luidt de boodschap van Dumernits figuratieve beelden die hij maakt van diverse steensoorten en brons. Ieder werk van hem lijkt een verhaal te willen vertellen, is expressief en gemaakt met veel aandacht voor detail. Dumernit werd onder eer bekroond met de Prix de Rome.

 

De Jodenstraat

 De Jodenstraat ligt in een van de oudste delen van de Venlose binnenstad. Er zijn sporen uit de tijd van de Romeinen gevonden die teruggaan tot de eerste eeuw na Christus. Volgens de legende over de oorsprong van Venlo stichtte Valuas of Flujas, hoofdman van de Bructeren, in of rond het jaar 96 in de buurt van de Jodenstraat en Oude Markt een burcht met de naam de Vrijburg. De naam van de straat verwijst naar de aanwezigheid van Joden, die al in de veertiende eeuw in Venlo waren gevestigd.

Op de hoek van de Jodenstraat en Heilige Geeststraat lag eeuwenlang een klooster. Van de oude bebouwing is echter niet veel meer over – het gebied werd tijdens de bombardementen eind 1944, bedoeld om de Venlose stadsbrug te vernietigen en zo de Duitsers tegen te houden, vrijwel geheel verwoest. Alleen het Romerhuis uit 1490 bleef behouden. Het betreft een in laat-gotisch stijl gebouwd patriciërshuis. Achter het Romerhuis en huidige Jodenstraat en in zuidelijke richting rondom het havengebied lag volksbuurt ‘t Hetje. Dat zou tegenwoordig een probleemwijk worden genoemd, met onder prostitutie en veel drankmisbruik. Veel bewoners van ’t Hetje werkten in de haven. De wijk bestond grotendeels uit krotwoningen en werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog dan ook gesaneerd. De luchtaanvallen eind 1944 deden de rest.

Aan de Jodenstraat ligt ook een van de meest bekende winkels van Venlo, Versierhoes van der Veer.

 

Sef Cornet in d’n Haan bij de carnavalsvereniging Jocus (foto: gemeentearchief Venlo)