Vragen? Mail ons

info@venlovanbinnen.nl

Lezende meisjes

Julianapark

Lezende Meisjes – Willy Slegers van der Putt

Het kunstwerk Lezende Meisjes in het Venlose Julianapark stamt uit 1963. Willy Slegers van der Putt maakte een werk met dezelfde titel enkele jaren later, in 1969, dat een plekje kreeg in Boxtel. Haar oeuvre bestaat vooral uit genrevoorstellingen en figuurvoorstellingen.

Lezende Meisjes verdween in 2001 uit het park vanwege een herinrichting. Het stond enkele jaren bij de vijver van het nabij gelegen Rosarium, maar werd uiteindelijk weer teruggeplaatst.

 

De kunstenaar: Willy Slegers van der Putt

De uit Eindhoven afkomstige Willy Slegers van der Putt (1925 – 1997) studeerde na de Tweede Wereldoorlog beeldhouwkunst bij onder anderen de beeldhouwer Wessel Couzijn aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Zij volgde eveneens een opleiding bij de Franse beeldhouwer Ossip Zadkine in diens atelier in Parijs. Haar uit Mierlo afkomstige echtgenoot Toon Slegers was eveneens actief als beeldhouwer. Het echtpaar woonde een groot deel van hun leven in het Brabantse Bergeijk.

 

Het Julianapark

Een groepje mannen dat petanque speelt, spelende jeugd, mensen luierend in de schaduw van een boom of die zittend op een bank een boek lezen. Zodra het een beetje goed weer wordt is het Julianapark een plek van samenkomst. Bijvoorbeeld ook tijdens de festivals die er in de zomermaanden plaats vinden, zoals het culinaire event Lekker Venlo, dance event Stereo Sunday en het inmiddels vermaarde Zomerparkfeest.

Wat nu het Julianapark heet grenst aan de Keulsepoort, de plek waar ooit een van de vier stadspoorten in de Venlose vestingwerken stond. Net buiten die Keulsepoort lag tot in de negentiende een locatie die de Elyseese Velden werd genoemd. Vervolgens kwam er, vanaf 1875, het rangeerterrein van de Köln-Mindener Bahn, een internationale spoorwegverbinding tussen Hamburg en Parijs met een stop in Venlo. De weg ten westen van het park heette in die periode daarom Hamburgersingel. Na de oorlog veranderde dat in Deken van Oppensingel, naar deken Jules van Oppen, die in de oorlog als verzetsstrijder in Kamp Vught overleed.

Door Venlonaren werd en wordt de weg overigens ook Ponywaeg genoemd. Daar zouden twee verklaring voor zijn. In het verlengde van de weg lag vroeger de Pope fabriek. De jongedames die daar werkten lieten als eersten in Venlo hun haren in Pony-model knippen. De tweede verklaring is dat de huzaren – tussen 1816 en 1913 in Venlo gelegerd – op de Hamburgersingel hun paarden uitlieten.

In het Julianapark opende in 1971 museum van Bommel van Dam haar deuren, tegenwoordig even verderop gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort. Sinds 2000 maakt ook het Limburgs Museum onderdeel van het park uit. Na het vertrek van van Bommel van Dam vestigde zich Foodhall MOUT in het ingrijpend verbouwde museumgebouw.

In het Julianapark staan diverse kunstwerken en ook enkele onderdelen van de voormalige vestingmuren, waarvan een deel ook ondergronds behouden is.

De Lezende Meisjes staan aan de oostelijke kant van het Julianapark, nabij de Burgemeester van Rijnsingel, genoemd  naar Hermanus van Rijn, van 1900 tot 1921 burgemeester van Venlo. Ook was hij apotheker en heeft hij in die hoedanigheid veel betekend voor het welzijn van de Venlonaren. Voor de oorlog heette de weg Oostsingel. De foto stamt uit 1927 en rechts is het nog altijd bestaande Hotel Wilhelmina te zien. (Foto: Gemeentearchief Venlo)