Vragen? Mail ons

info@venlovanbinnen.nl

Koffiebonen

Keizerstraat/Bartelsplaats

 Koffiebonen – Anna Berendsen

 Wie vanaf het Dominicanenplein de Keizerstraat inloopt ziet links een kleine open plek. Die heet de Bartelsplaats. Daar was in de 19e eeuw Bartels Maas gevestigd, groothandel in koloniale specerijen waar onder meer koffiebonen werden gemengd, gemalen en verpakt. De grote, aluminium koffiebonen die op die open plek liggen verwijzen naar de activiteit die er toen plaats vond.

 

De kunstenaar: Anna Berendsen

 Het is niet vreemd dat de in Venlo geboren kunstenares (Anna Berendsen, 1936) het kunstwerk van de koffiebonen heeft gemaakt. Zij is een nazaat van de familie Bartels naar wiens bedrijf, groothandel in koloniale specerijen, wordt verwezen. Berendsen maakt onder ruimtelijk werk, zoals installaties, maar eveneens tekeningen, schilderijen en collages van uiteenlopende materialen.

Het nieuws van alledag is voor haar vaak een inspiratiebron. Ze gaf eens aan dat ze een reden moet hebben om iets te maken, bijvoorbeeld een schilderij. Ze geeft het beeld betekenissen, vaak meervoudig en gelaagd, raadselachtig, maar tegelijkertijd ook vertrouwd en bekend. Een schilderij moet zich volgens haar openen. Ze geeft in haar werk de kijker aanwijzingen, elementen, waarmee die dan kan associëren, denken, voelen, ervaren. Verbeeldingen, al dan niet in detail uitgewerkt, roepen zo eigen gedachten op.

 

Keizerstraat

 De Keizerstraat wordt door de Venlonaar ook wel ‘Floddergats’ genoemd. Dat was in de tijd dat het deel van de straat tussen Ursulastraat en Nieuwstraat nog een smal, modderig gangetje was. De straat werd aangelegd in 1652 en diende vanaf de Keulsepoort als toegang tot het kloosterkwartier en de daar gelegen kloosters Mariaweide en Trans-Cedron. Oorspronkelijk luidde de naam dan ook Kloosterstraat, al is er in de 17e eeuw eveneens sprake van ‘Enge Begijnengang’. Dat veranderde nadat, naar verluidt, keizer Napoleon en zijn gevolg in 1804 waren getrokken. Zijn paard zou daar een hoefijzer hebben verloren en dat hoefijzer is altijd bewaard gebleven.

In de laatste decennia van de 20e eeuw was de Keizerstraat behoorlijk verloederd en was er sprake van veel drugsoverlast en geweld. De Paters Dominicanen besloten die overlast te beperken door een hekwerk langs de zijkant van de Dominicanenkapel te plaatsen. Mede dankzij woningcorporatie Woonwenz en enkele ondernemers veranderde de Keizerstraat in een sfeervolle en levendige uitgaansstraat waar mensen nu graag doorheen slenteren.

Zicht op de Nieuwstraat voor de oorlog. Links buiten beeld liggen tegenwoordig de Bartelsplaats en Keizerstraat. Links op de foto klooster Mariaweide (tegenwoordig o.a. het Toon Hermans Huis), in de achtergrond klooster Transcedron (tegenwoordig achterzijde C&A). Beide kloosters werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. (Foto: Gemeentearchief Venlo)