Vragen? Mail ons

info@venlovanbinnen.nl

Drie Verticalen

Julianapark

Drie Verticalen – Frans Gast

Het werk Drie Verticalen werd in 1978 in het Julianapark geplaatst ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van firma Océ van der Grinten.. Meer informatie is er niet over te vinden. De aanschouwer kan er dus vrijelijk zijn of haar eigen verhaal bij bedenken.

 

De Kunstenaar: Frans Gast

De in Maastricht geboren en overleden François Marie Gerardus Hubert (Frans) Gast (1927 – 1986) was actief als beeldhouwer, tekenaar en medailleur. Hij volgde van 1947 tot 1951 een beeldhouwopleiding aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool (de latere Stadacademie) en deed van 1951 tot 1955 een postacademische studie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 1956 studeerde hij met een Franse studiebeurs in het atelier van Robert Couturier aan de École nationale supérieure des arts décoratifs in Parijs. Zelf was hij eveneens al docent beeldhouwkunst actief, onder andere aan de Fontys Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

Daarnaast was hij uitvoerend kunstenaar; hij maakte zowel abstracte als figuratieve werken. Beelden waarvan de Drie Verticalen een goed voorbeeld is. Andere werken zijn onder andere te vinden in Maastricht, Heerlen, Utrecht en Tilburg.

 

Het Julianapark

Een groepje mannen dat petanque speelt, spelende jeugd, mensen luierend in de schaduw van een boom of die zittend op een bank een boek lezen. Zodra het een beetje goed weer wordt is het Julianapark een plek van samenkomst. Bijvoorbeeld ook tijdens de festivals die er in de zomermaanden plaats vinden, zoals het culinaire event Lekker Venlo, dance event Stereo Sunday en het inmiddels vermaarde Zomerparkfeest.

Wat nu het Julianapark heet grenst aan de Keulsepoort, de plek waar ooit een van de vier stadspoorten in de Venlose vestingwerken stond. Net buiten die Keulsepoort lag tot in de negentiende een locatie die de Elyseese Velden werd genoemd. Vervolgens kwam er, vanaf 1875, het rangeerterrein van de Köln-Mindener Bahn, een internationale spoorwegverbinding tussen Hamburg en Parijs met een stop in Venlo. De weg ten westen van het park heette in die periode daarom Hamburgersingel. Na de oorlog veranderde dat in Deken van Oppensingel, naar deken Jules van Oppen, die in de oorlog als verzetsstrijder in Kamp Vught overleed.

Door Venlonaren werd en wordt de weg overigens ook Ponywaeg genoemd. Daar zouden twee verklaring voor zijn. In het verlengde van de weg lag vroeger de Pope fabriek. De jongedames die daar werkten lieten als eersten in Venlo hun haren in Pony-model knippen. De tweede verklaring is dat de huzaren – tussen 1816 en 1913 in Venlo gelegerd – op de Hamburgersingel hun paarden uitlieten.

In het Julianapark opende in 1971 museum van Bommel van Dam haar deuren, tegenwoordig even verderop gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort. Sinds 2000 maakt ook het Limburgs Museum onderdeel van het park uit. Na het vertrek van van Bommel van Dam vestigde zich Foodhall MOUT in het ingrijpend verbouwde museumgebouw.

In het Julianapark staan diverse kunstwerken en ook enkele onderdelen van de voormalige vestingmuren, waarvan een deel ook ondergronds behouden is.

In april 1972 bracht toenmalig koningin Juliana een bezoek aan Venlo. Ze landde destijds heel toepasselijk met een helicopter in het naar haar vernoemde Julianapark. (Foto: Gemeentearchief Venlo)