Vragen? Mail ons

info@venlovanbinnen.nl

Bijlslag

Julianapark

Bijlslag – Cor van Noorden

Het werk Bijlslag van Cor van Noorden in het Venlose Julianapark heeft als bijvoegsel ‘gewonde ziel’, wellicht om het onderscheid aan te duiden met een beeld van hem dat in Eijsden staat en dat eveneens Bijlslag heet. De Venlose uitvoering staat sinds 1978 in het park. Van Noorden verbeeldt met Bijlslag het vernietigende, het splijtende van het beledigende geweld dat de mensheid wordt aangedaan.

 

De kunstenaar: Cor van Noorden

Cor van Noorden (1927-2014) was een steenbeeldhouwer die het liefst werkte met ‘petit granit de l’Ourthe’, een Belgische kalksteen. De in Maastricht geboren kunstenaar maakte onder meer reliëfs, kleinplastiek, grafmonumenten en vrijstaande sculpturen. Zijn eerste monumentale opdracht kreeg hij medio jaren zestig: een gedenkteken voor de bioloog Jac. P. Thijsse, dat de vorm van een vogelvoedertafel kreeg.

Voordat hij als kunstenaar aan de slag ging, studeerde hij aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht (1947-1950), aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen (1950-1951) en aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht (1951-1958).

Zijn werk was regelmatig onderdeel van exposities, zoals ook in 1982-1983 toen hij een duo-expositie met Piet Teraa in het Venlose museum van Bommel van Dam had.

 

Het Julianapark

Een groepje mannen dat petanque speelt, spelende jeugd, mensen luierend in de schaduw van een boom of die zittend op een bank een boek lezen. Zodra het een beetje goed weer wordt is het Julianapark een plek van samenkomst. Bijvoorbeeld ook tijdens de festivals die er in de zomermaanden plaats vinden, zoals het culinaire event Lekker Venlo, dance event Stereo Sunday en het inmiddels vermaarde Zomerparkfeest.

Wat nu het Julianapark heet grenst aan de Keulsepoort, de plek waar ooit een van de vier stadspoorten in de Venlose vestingwerken stond. Net buiten die Keulsepoort lag tot in de negentiende een locatie die de Elyseese Velden werd genoemd. Vervolgens kwam er, vanaf 1875, het rangeerterrein van de Köln-Mindener Bahn, een internationale spoorwegverbinding tussen Hamburg en Parijs met een stop in Venlo. De weg ten westen van het park heette in die periode daarom Hamburgersingel. Na de oorlog veranderde dat in Deken van Oppensingel, naar deken Jules van Oppen, die in de oorlog als verzetsstrijder in Kamp Vught overleed.

Door Venlonaren werd en wordt de weg overigens ook Ponywaeg genoemd. Daar zouden twee verklaring voor zijn. In het verlengde van de weg lag vroeger de Pope fabriek. De jongedames die daar werkten lieten als eersten in Venlo hun haren in Pony-model knippen. De tweede verklaring is dat de huzaren – tussen 1816 en 1913 in Venlo gelegerd – op de Hamburgersingel hun paarden uitlieten.

In het Julianapark opende in 1971 museum van Bommel van Dam haar deuren, tegenwoordig even verderop gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort. Sinds 2000 maakt ook het Limburgs Museum onderdeel van het park uit. Na het vertrek van van Bommel van Dam vestigde zich Foodhall MOUT in het ingrijpend verbouwde museumgebouw.

In het Julianapark staan diverse kunstwerken en ook enkele onderdelen van de voormalige vestingmuren, waarvan een deel ook ondergronds behouden is.

 

Op de plek waar nu het Julianpark ligt, bevond zich voor de Tweede Wereldoorlog het emplacement van de Köln-Minderer-spoorweg. Op deze foto uit 1930 de spoorwegovergang nabij het nog altijd bestaande hotel Wilhelmina. (Foto: Gemeentearchief Venlo)