Vragen? Mail ons

info@venlovanbinnen.nl

Pienda Wullem

Beeldenstraat Jodenstraat

 

Pinda Wullem (Tsen Koa Pai) – Hans Reijnders

 De uit Peking afkomstige Tsen Koa Pai (1892-1965) vestigde zich in 1937 in Venlo. Het was voor het eerst dat er een Chinees in de stad woonde en hij kon dan ook op veel aandacht rekenen. In eerste instantie handelde hij in Chinees aardewerk en oosterse wandkleden. Na de oorlog besloot hij over te stappen op de verkoop van gebrande pinda’s en snoepwaren. Uit die periode stamt ook zijn bijnaam ‘Pinda Wullem’. Om zijn waren aan te prijzen riep Tsen regelmatig ‘Pienda, pienda, lekka, lekka’.

Hij was vooral veel te zien op plekken waar veel mensen samenkwamen zoals in danszalen en bij de thuiswedstrijden van – toen nog – FC VVV. Met zijn opmerkelijke hoedje en te krappe jasje viel hij meteen op. Het is een publiek geheim dat de tas waarin hij de pinda’s en andere eetwaren stopte een dubbele bodem had waaronder condooms verstopt lagen.

Het branden van de pinda’s deed Pinda Wullem vlak onder het pannendak van het logement waarin hij verbleef. Een levensgevaarlijke situatie die zover bekend nooit tot ongelukken heeft geleid. Tsen raakte in de jaren dat hij in Venlo verbleef steeds beter ingeburgerd en sprak zelfs op zijn geheel eigen wijze het Venlose dialect. In 1956 werd hij gedoopt, bijna 65 jaar oud. Aan het van zijn leven woonde hij bij zijn vriendin in het Duitse Elberfeld, bij Wuppertal, waar hij in 1965 overleed.

Oorspronkelijk stond er even verderop een ander beeld van Pinda Wullem in de Jodenstraat, gemaakt door de Venlose kunstenaar Hay Mansvelders. Dat werd in 2016 gestolen. Hans Reijnders maakte op geheel eigen wijze een nieuwe versie die in 2021 bij het Romerhuis werd geplaatst.

 

De kunstenaar: Hans Reijnders

Hans Reijnders werd in 1948 in Amsterdam geboren en woont sinds begin jaren tachtig in Venlo. Reijnders vindt het van belang dat zijn werk ondanks dat het een autonoom beeld geeft, een relatie of contrast moet zijn met de omringende ruimte. Hij maakt gebruik van verschillende (natuur)steensoorten als bianco carrara, Franse kalksteen, graniet, Namense steen en petit granit, en daarnaast brons.

 

De Jodenstraat

De Jodenstraat ligt in een van de oudste delen van de Venlose binnenstad. Er zijn sporen uit de tijd van de Romeinen gevonden die teruggaan tot de eerste eeuw na Christus. Volgens de legende over de oorsprong van Venlo stichtte Valuas of Flujas, hoofdman van de Bructeren, in of rond het jaar 96 in de buurt van de Jodenstraat en Oude Markt een burcht met de naam de Vrijburg. De naam van de straat verwijst naar de aanwezigheid van Joden, die al in de veertiende eeuw in Venlo waren gevestigd.

Op de hoek van de Jodenstraat en Heilige Geeststraat lag eeuwenlang een klooster. Van de oude bebouwing is echter niet veel meer over – het gebied werd tijdens de bombardementen eind 1944, bedoeld om de Venlose stadsbrug te vernietigen en zo de Duitsers tegen te houden, vrijwel geheel verwoest. Alleen het Romerhuis uit 1490 bleef behouden. Het betreft een in laat-gotisch stijl gebouwd patriciërshuis. Achter het Romerhuis en huidige Jodenstraat en in zuidelijke richting rondom het havengebied lag volksbuurt ‘t Hetje. Dat zou tegenwoordig een probleemwijk worden genoemd, met onder prostitutie en veel drankmisbruik. Veel bewoners van ’t Hetje werkten in de haven. De wijk bestond grotendeels uit krotwoningen en werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog dan ook gesaneerd. De luchtaanvallen eind 1944 deden de rest.

Aan de Jodenstraat ligt ook een van de meest bekende winkels van Venlo, Versierhoes van der Veer.

 

Tweede van links Pinda Wullem in het wijkhuis Mariahof aan het Maasschriksel, opgericht op 12 september 1949 (Foto: Gemeentearchief Venlo)