Vragen? Mail ons

info@venlovanbinnen.nl

Krokodil

Kop van de Weerd/Maasboulevard

Krokodil, 2 zeesterren en drenkeling – Han van Wetering

 Met de bouw van de Maasboulevard (geopend in 2011) moest nog worden begonnen toen in de jaren negentig al bekend werd dat er twee kunstwerken zouden komen te staan: de inmiddels verdwenen en door Tango vervangen Sfinx en de deze beeldengroep van Han van Wetering. De groep bestaat uit een krokodil, 2 zeesterren en een drenkeling. Het is een geschenk van het toenmalige Zuiveringsschap aan de stad Venlo.

De beeldengroep is gemaakt van beschilderd keramiek. Van Wetering, die van de opdrachtgever alle vrijheid kreeg bij de uitvoering, vertelde in een interview dat hij met de beelden een tropische sfeer heeft geprobeerd op te roepen. “Hoewel het aan boulevard natuurlijk niet echt tropisch is”, voegde hij er aan toe. De plek waar de beelden staan is bewust gekozen, met de 2 sterren op de trappen en de drenkeling zodanig gepositioneerd dat hij bij hoogwater deels of geheel onder water ligt.

 

De kunstenaar: Han van Wetering

 Johannes (Han) van Wetering werd in 1948 geboren in Maastricht waar hij nog altijd actief is. Hij volgde in die stad een opleiding aan de Stadsacademie en de Jan van Eyckacademie. Hij heeft talrijke exposities in vooral Nederland op zijn naam staan. Sinds 2020 maakt een van zijn sculpturen – Sint Servaas beschut door Adelaar uit 1981 dat te vinden is in Maastricht –  deel uit van de lijst van 100 Sleutelwerken in de openbare ruimte in Nederland uit de periode van 1945 tot heden. Die lijst geeft een overzicht van de diversiteit aan kunst in de openbare ruimte in ons land. Aanleiding voor het samenstellen van deze lijst was het 40-jarig bestaan van het vakblad BK Informatie.

Van Wetering wordt gezien als een onverstoorbare dwarsligger die surrealistische werken maakt waarin de spot nooit ver weg is.

 

Kop van de Weerd

 Ooit, in de Middeleeuwen was De Weerd een eilandje in de Maas bij Venlo. Het lag vlakbij de plek waar schepen hun goederen laadden en losten. In de 18e eeuw werd besloten het eiland te verbinden met Maaskade. Dat gebeurde door laagtes in de Maas met puin op te hogen. Zo ontstond Bastion Le Roy dat onderdeel werd van de vestingwerken van de stad. In de 19e en 20e eeuw maakte wat inmiddels Kop van de Weerd werd genoemd onderdeel uit van de Venlose haven. Aan die haven lag onder meer volkswijk ’t Hetje, waar veel mensen woonden die in de haven werkten. Tot na de Tweede Wereldoorlog was er veel leven in het Venlose havengebied, maar toen in de jaren zestig de eerste bedrijventerreinen buiten de stad werden verlegd en de industriële haven daar naartoe verhuisde, was het gedaan met de bedrijvigheid in de oude haven. De Kop van de Weerd werd vanaf de jaren zeventig parkeerplaats, het havengebied verloederde. De aanleg van winkel- en recreatiegebied Maasboulevard bracht daar verandering in. De Kop van de Weerd transformeerde tot stadspark met uitzicht op de passantenhaven in de Venlose binnenstad.

 

Tijdens hoogwater van de Maas verdwijnt ook de Kop van De Weerd (links van het hek) deels of geheel onder water, zoals hier in 1980. Links in de achtergrond het voormalig stadskantoor, dat in 2011 werdafgebroken. Rechts: het stadhuis en daarachter de toren van de St. Martinuskerk. (Foto: Stadsarchief Venlo)