Hekwerk met de kopjes
Keizerstraat
Hekwerk met de kopjes (köpkes) – Ger Janssen
Vanwege de overlast in en verloedering van de Keizerstraat lieten de Paters Dominicanen eind 20e naast de Dominicanenkerk een hekwerk plaatsen. De maker van het hekwerk, kunstenaar Ger Janssen, ging vervolgens met de werkgroep ‘Floddergats’, in het leven geroepen om het hekwerk te completeren, op zoek naar een manier het hek nog meer allure te geven. Janssen besloot om het Venloos dialect op een humoristische wijze in het hekwerk vast te leggen door middel van Venlose persoonstyperingen, in de vorm van bronzen kopjes (köpkes), en mens- en dierfiguren. Verder met reliëfs die oude Venlose zegswijzen uitbeelden en draai-ornamenten waarop typisch Venlose teksten te lezen zijn. Op de penanten zijn kinderspelen uitgebeeld.
Zo’n 20 jaar was Janssen met het project bezig; zijn waarschijnlijk laatste werk voor het hek werd in 2020 geplaatst en is een reliëf waarop een nar het coronavirus een schop onder de kont geeft. Titel van dat reliëf is ‘De klets e weg’, Venloos voor verkouden zijn en zo symbolisch voor corona. De köpkes hebben echte Venlose namen als Bäökmoel, Potflaaj, Slaajlip, Kieskedie, Strónsmadam, Toegeneide, Greek, Waerheks en Gladjanus. Over het algemeen geen vleiende bijnamen voor een persoon. Tussen de köpkes staan Januskoppen, afbeeldingen met twee gezichten en verwijzend naar de vastelaovend (carnaval). Zij verbeelden het goede en het slechte.
De kunstenaar: Ger Janssen
Kenmerkend voor het werk van de Venlose kunstenaar Ger Janssen is diversiteit. Na zijn opleiding aan de StadsAcademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht, en een uitstapje naar de reclamewereld, koos hij voor zichzelf en gaf zijn fantasie de absolute vrijheid.
Na lange tijd als illustrator werkzaam geweest te zijn, werd Janssen de gelegenheid geboden een bronzen beeld te ontwerpen voor de Dominicanenkerk ( u Domani) in Venlo. Vanaf die tijd is het leeuwendeel van zijn werkzaamheden het vervaardigen van sculpturen in brons.
De beelden spreken voor zich, het is de mens in het algemeen die Janssen inspireert in zijn beweging en in zijn mimiek. Gevoelens worden tastbaar in een houding, emoties liggen gevangen in een simpel gebaar.
Keizerstraat
De Keizerstraat wordt door de Venlonaar ook wel ‘Floddergats’ genoemd. Dat was in de tijd dat het deel van de straat tussen Ursulastraat en Nieuwstraat nog een smal, modderig gangetje was. De straat werd aangelegd in 1652 en diende vanaf de Keulsepoort als toegang tot het kloosterkwartier en de daar gelegen kloosters Mariaweide en Trans-Cedron. Oorspronkelijk luidde de naam dan ook Kloosterstraat, al is er in de 17e eeuw eveneens sprake van ‘Enge Begijnengang’. Dat veranderde nadat, naar verluidt, keizer Napoleon en zijn gevolg in 1804 waren getrokken. Zijn paard zou daar een hoefijzer hebben verloren en dat hoefijzer is altijd bewaard gebleven.
In de laatste decennia van de 20e eeuw was de Keizerstraat behoorlijk verloederd en was er sprake van veel drugsoverlast en geweld. De Paters Dominicanen besloten die overlast te beperken door een hekwerk langs de zijkant van de Dominicanenkapel te plaatsen. Mede dankzij woningcorporatie Woonwenz en enkele ondernemers veranderde de Keizerstraat in een sfeervolle en levendige uitgaansstraat waar mensen nu graag doorheen slenteren.
De Keizerstraat/Floddergats (gezien vanaf de Nieuwstraat/Bartelsplaats) zoals het straatje er in de twintigste eeuw lange tijd bij lag. Links het Ursulastraatje richting Klaastraat. In het hoekpand is tegenwoordig restaurant Bij de Buren gevestigd; even verderop ligt café De Klep. (Foto: Gemeentearchief Venlo)