Frans Boermans
Beeldenstraat Jodenstraat
Frans Boermans – Ann Hermans
Het in 2018 geplaatste beeld van Frans Boermans (8 juni 1917- 11 maart 1999) is een hommage aan een van de bekendste en beste Limburgse woord- en toonkunstenaars. Hij schreef bijna 500 teksten, veelal vastelaoves-liedjes, maar ook liedjes voor diverse Venlose revues. Een van zijn bekendste nummers is het door Johnny Hoes gezongen ‘Och waas ik maar’ (‘Och was ik maar bij moeder thuis gebleven’).
Boermans schreef veel van zijn liedjes samen met Thuur Luxembourg en Giel Aerts. Drie van de liedjes die Frans Boermans samen met Giel Aerts maakte, werden uitgeroepen tot beste Limburgse carnavalslied. In 1988 was dat ‘Minse wie weej’, in 1989 ‘De Knappe(rikke)’ en in 1992 ‘Waat hebbe we ‘t toch good’. Daarnaast ontving hij tal van andere prijzen voor zijn werk. In 1980 was Boermans, die zelf nog na de oorlog had meegespeeld in de revues van Sef Cornet, er grotendeels verantwoordelijk voor dat de Venlose revuetraditie nieuw leven werd ingeblazen. Bij het ontvangst nemen van de Jo Hansenprijs in 1997 bagatelliseerde Boermans zijn werk echter en vond dat hij moest oppassen om niet van trots naast zijn schoenen te lopen als hem lof werd toegezwaaid.
Naast het beeld in de Jodenstraat wordt Boermans eveneens geëerd met een naar hem genoemde zaal in Theater de Maaspoort en de naar hem genoemde volkstheatergroep.
De kunstenaar – Ann Hermans
In het werk van Ann Hermans (Maasbree, ) staat de mens met al zijn gevoelens altijd centraal. Ze maakt beelden en sculpturen – van klei brons of was – waarbij het proces altijd begint met kijken. Met haar werk wil ze een simpel en helder statement maken, waarbij inhoud en vorm als puur en oprecht ervaren worden. Ze begon haar carrière echter als modeontwerpster en maakte jarenlang haute couture.
Haar thematische benadering zorgde voor een scharniermoment in haar leven. Voor het ontwikkelen van een nieuwe kledinglijn verdiepte ze zich in het werk, meer precies de ‘Knopen’, van Shinkichi Tajiri waarna de overstap maakte naar de wereld van de beeldende kunst. Vanuit een klassieke scholing herbegon haar zoektocht langs verschillende academies, hongerig naar nieuwe ervaringen met leermeesters en technieken. Zo ontwikkelde ze haar eigen stijl.
De opdracht een beeld van Frans Boermans te maken vond ze heel bijzonder, vanwege zijn grote betekenis voor Venlo en de Venlose cultuur. Ook dit proces begon met kijken. Naar foto’s en filmpjes van Boermans en door zich in zijn karakter te verdiepen. Zo laat ze zowel het uiterlijk als het innerlijk van de Venlose liedjesschrijver terugkeren in het door haar gemaakte beeld.
De Jodenstraat
De Jodenstraat ligt in een van de oudste delen van de Venlose binnenstad. Er zijn sporen uit de tijd van de Romeinen gevonden die teruggaan tot de eerste eeuw na Christus. Volgens de legende over de oorsprong van Venlo stichtte Valuas of Flujas, hoofdman van de Bructeren, in of rond het jaar 96 in de buurt van de Jodenstraat en Oude Markt een burcht met de naam de Vrijburg. De naam van de straat verwijst naar de aanwezigheid van Joden, die al in de veertiende eeuw in Venlo waren gevestigd.
Op de hoek van de Jodenstraat en Heilige Geeststraat lag eeuwenlang een klooster. Van de oude bebouwing is echter niet veel meer over – het gebied werd tijdens de bombardementen eind 1944, bedoeld om de Venlose stadsbrug te vernietigen en zo de Duitsers tegen te houden, vrijwel geheel verwoest. Alleen het Romerhuis uit 1490 bleef behouden. Het betreft een in laat-gotisch stijl gebouwd patriciërshuis. Achter het Romerhuis en huidige Jodenstraat en in zuidelijke richting rondom het havengebied lag volksbuurt ‘t Hetje. Dat zou tegenwoordig een probleemwijk worden genoemd, met onder prostitutie en veel drankmisbruik. Veel bewoners van ’t Hetje werkten in de haven. De wijk bestond grotendeels uit krotwoningen en werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog dan ook gesaneerd. De luchtaanvallen eind 1944 deden de rest.
Aan de Jodenstraat ligt ook een van de meest bekende winkels van Venlo, Versierhoes van der Veer.
V.l.n.r. Frans Boermans en Thuur Luxemburg, vermaarde liedjesschrijvers uit Venlo (Foto: Gemeentearchief Venlo)